Raquel Ricart Leal guanya el Premi El Lector de l’Odissea amb una novel·la sobre l’amor incondicional i l’abandó

Amb el títol provisional de Temps de tornar, l’escriptora valenciana aconsegueix el guardó que otorguen cent lectors

Raquel Ricart és la guanyadora del setzè Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea, que s’ha lliurat aquest vespre a l’Auditori de Vilafranca del Penedès. L’autora ha rebut els 10.000 euros amb que està dotat el certamen literari i veurà publicada la seva obra a l’editorial RBA-La Magrana al mes de juny de 2015.

La novel·la, titulada provisionalment Temps de tornar, comença quan Tomàs Bel, professor universitari, veu entre els alumnes una viva imatge de l’americana Mary Castaway, el seu gran amor perdut fa vint anys, sense saber que és a punt de tancar-se una història extraordinària, plena de ramificacions insospitades.

Seguint diversos fils que s’entrecreuen al llarg de més de mig segle i que van de València fins als Estats Units, Raquel Ricart novel·la l’amor incondicional i l’abandó, amb la pèrdua dels fills, els secrets, el remordiment i la redempció com a elements principals.

Un llenguatge ple de força i ric d’una poesia que va dels versos d’Ausiàs March a l’Strange fruit que cantava Billy Holiday és el vehicle d’una novel·la que ha seduït el jurat per la seva profunda emotivitat i pel pòsit perdurable d’humanitat que deixa.

DSC05072Raquel Ricart Leal (Bétera, 1962) és autora de la novel·la negra Un mort al sindicat, de les novel·les juvenils Van ploure estrelles i El quadern d’Àngela, premi Vila de Paterna i Premi Samaruc 2010, respectivament. És també autora del text dramàtic infantil Ferrabràs, que va ser posat en escena per Bambalina Titelles. Amb la novel·la Les ratlles de la vida, va guanyar el premi Andròmina de Narrativa i el premi de la Crítica 2010. Ha col·laborat també en premsa a les publicacionsCelobert i Lletres de canvi. Actualment, escriu ocasionalment a El Punt.

El 16è premi

Temps de tornar s’ha imposat als altres 20 originals que s’havien presentat al premi enguany. Des del mes d’octubre aquestes obres s’han sotmès a dues fases de lectura i selecció per part dels integrants del Consell de 100+ Lectors. Van arribar a la final 4 obres, de les que el jurat n’ha destacat la seva qualitat, fent que la decisió final hagi estat bastant disputada.

El jurat final ha estat integrat pels lectors i membres del Consell de 100+ Lectors Montse Masó i Jesús Lafuente, per Sílvia Romero, Silvia Romero guanyadora de l’edició anterior del Premi, Jordi Rourera, editor de RBA-La Magrana, i els escriptors i traductors literaris , Jaume C. Pons Alorda, Tina Vallès i Ferran Ràfols.

Tret d’una edició que va quedar deserta, el Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea ha premiat fins ara quinze obres literàries, entre les que destaquen “La ciutat dels àngels”, d’Albert Mas-Griera, “L’alè del búfal a l’hivern”, de Neus Canyelles, que també va ser finalista del Premi Llibreter, “Disseccions” de Jordi de Manuel, “Olives Picants” d’Anna Monreal o “El cos deshabitat” d’Esperança Camps. I durant els quize anys s’ha fet seguint la mateixa pauta: amb la participació de cent persones que llegeixen i seleccionen les obres, destacant així pel seu caràcter participatiu, democràtic i associatiu.

Els lectors, els protagonistes del premi

DSC05089El premi de narrativa El lector de l’Odissea és un premi que trenca motlles dins el panorama literari català perquè atorga un paper actiu i decisiu als lectors, ja que són ells mateixos els responsables de seleccionar les obres finalistes, després de sotmetre els originals a un ampli i transparent procés de lectura i debat.

Però encara hi ha un altre aspecte que reforça el caràcter innovador i democràtic del certamen, que és l’aportació econòmica que fan els lectors, els quals paticipen en 3.000 dels 10.000 euros que s’atorguen a l’autor de l’obra guanyadora. La quantitat restant de la dotació és aportada per RBA-La Magrana i l’Ajuntament de Vilafranca. El certamen també rep la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

La notícia a la premsa

Vilaweb – Raquel Ricart guanya el Premi El Lector de l’Odissea

El Punt Avui – Raquel Ricart Leal guanya El Lector de l’Odissea

La Vanguardia – Raquel Ricart, guanyadora del 16è Premi El Lector de l’Odissea

Eix Diari – Raquel Ricart Leal guanya el Premi El Lector de l’Odissea

1 thought on “Raquel Ricart Leal guanya el Premi El Lector de l’Odissea amb una novel·la sobre l’amor incondicional i l’abandó

  1. Primer ens va emocionar amb l’original de temps de tornar i, a l’acte de lliurament, ens va tornar a emocionar amb un relat d’espera.
    Les meves felicitacions a la Raquel Ricart i a tota la gent que fa possible el Premi El Lector de l’Odissea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *