Es desconvoca el Premi El Lector de l’Odissea

L’editorial RBA-La Magrana es desvincula del certamen i després d’avaluar totes les opcions possibles el Consell de Cent Lectors dexideix que el Premi El Lector de l’Odissea deixi de funcionar com ho ha fet fins ara

Enguany no hi haurà convocatòria del Premi de narrativa El Lector de l’Odissea. Un seguit de canvis han provocat que les persones que coordinem i que integrem el certamen haguem decidit posar punt i a part a aquesta singular experiència de lectura.

D’una banda, per canvis interns en l’empresa, l’editorial RBA-La Magrana anunciava que es volia desvincular del Premi. De l’altra, les possibilitats de continuar amb unes condicions adients pel que fa a donar una sortida engrescadora al llibre guanyador, així com el fet de trobar una editorial que pogués manenir el compromís com les que hem tingut fins ara, van obrir la porta a un procés de replantejament de la iniciativa i de preguntar-nos quin paper ha jugat i ha de tenir a partir d’ara un premi literari d’aquestes característiques, i vam creure adient desconvocar el certamen.

Així, vam decantar-nos per no repetir la fórmula de premiar obres inèdites en català i finalitzar així els divuit anys que ho hem anat fent d’aquesta manera.

Arribar fins on hem arribat ha estat un somni fet realitat, una experiència que semblava impossible i que s’ha pogut fer gràcies a la implicació de centenars i centenars de persones que han cregut amb la idea de llegir en comú i de donar la darrera paraula als lectors, i s’ha arremangat per aconseguir-ho. Des de l’organització del Premi volem recalcar que el compromís de totes aquestes persones té un gran valor i és un dels tresors que han donat sentit al premi. Tothom qui hi ha participat ha estat una part important d’aquesta aventura, llegint, opinant, participant, seleccionant, que és el que hem fet plegats tots aquests anys.

Així mateix, volem agraïr la gran feina que han fet les dues editorials vinculades tots aquests anys amb nosaltres i que han donar el cos i el prestigi als disset llibres que s’han publicat, Edicions Proa i RBA-La Magrana. No només han fet d’editors, sinó que han estat una de les parts fonamentals del motor. Han participat de les deliberacions del jurat final, han aportat una part de la dotació i han publicat els llibres guanyadors en les seves prestigioses col·leccions. Tot això, sempre d’acord i respectant la manera de fer pròpia dels lectors.

També volem donar les gràcies a les institucions i entitats que han recolzat el Premi el Lector. Uns hi han col·laborat econòmicament, uns altres hi han aportat capital humà i amb tots ells hem creat unes sinergies que han estat positives per a poder desenvolupar la dinàmica de lectura més enllà del que és el Premi pròpiament dit, facilitant un enriquiment mutu amb Vilafranca del Penedès i la comarca. L’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el Consorci per a la Normalització Lingüística, el Voluntariat per la Llengua, Òmnium Cultural de l’Alt Penedès o la Caixa, han estat els principals col·laboradors en aquests divuit anys. I volem fer un esment especial a l’Escola Municipal d’Art Arsenal, que d’uns anys ençà, ha estat la responsable, a través dels seus alumnes, de dissenyar la coberta del llibre guanyador, en una experiència de col·laboració més que profitosa.

I acomiadem aquesta etapa continuant l’empenta que ens dónen els llibres. A l’Associació Cultural l’Odissea ens és impossible estar de braços plegats i al mateix temps que posem punt i a part al Premi El Lector, continuem tirant endavant i creant nous projectes que mantenen el mateix esperit: donar valor a la figura del lector i convertir la lectura en una experiència comunitària, oberta i participativa. El que seria, al cap i a la fi, encomanar les ganes de llegir i continuar fomentant, dia a dia i pàgina a pàgina, la lectura.

Fins ben aviat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *