El premi ‘El Lector de l’Odissea’ posa en marxa el jurat virtual

El premi ‘El Lector de l’Odissea’, vinculat a la llibreria L’Odissea de Vilafranca, torna amb l’edició número 14. Enguany, però, la convocatòria presenta algunes novetats. Aquest 2012 serà el primer any en que el jurat s’obre al món i inclou lectors de fora del territori.

Així doncs, a banda del Consell de Cent Lectors que es reuneix de forma presencial per seleccionar i valorar les obres, un màxim de 40 aficionats a la lectura podran fer les seves aportacions i debatre de forma virtual a través de les noves tecnologies. Aquesta edició presenta una retallada de 3.000 euros en l’import del premi, de la part que dóna l’editorial en concepte de drets d’autor. Tot i així, la dotació queda en 10.000 euros.

El XIV Premi de Narrativa ‘El Lector de l’Odissea’ està convocat per la llibreria L’Odissea, el Consell de Cent Lectors, Edicions Proa -qui publica l’obra guanyadora-, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Els autors de les obres que es presentin, que seran de narrativa catalana, tenen fins al 31 de maig de termini per fer-ho i per primera vegada hauran d’acompanyar les còpies de l’obra amb un suport informàtic per facilitar l’arxiu en format PDF perquè es pugui fer arribar als membres del jurat virtual.

Un premi dels lectors

La peculiaritat d’aquesta convocatòria és que la selecció, valoració i classificació de les obres ho fa un equip de lectors, persones aficionades a la lectora que s’ofereixen per formar part del Consell de Cent Lectors.

Reunits en diversos grups, els membres d’aquest gran jurat seleccionen algunes de la trentena d’obres que de mitjana rep aquesta convocatòria. En una segona fase es designen les finalistes i els dos representants del jurat final.

Serà llavors quan el tribunal final escull el guanyador entre les quatre o cinc obres a les que el Consell hagi donat llum verda per superar la segona fase. Aquest any, el jurat final estarà format pel guanyador de l’edició del 2011, els dos representants del Consell de Cent Lectors, tres autors o crítics literaris i un representant d’Edicions Proa.

Els lectors tenen tanta importància en aquest concurs que fins i tot aporten econòmicament a la dotació. L’import del premi serà de 10.000 euros, dels quals 3.000 euros els aporta Edicions Proa i aniran a compte dels drets d’autor, 4.000 els subvenciona l’Ajuntament de Vilafranca i 3.000 euros més corresponen a la suma de 100 aportacions personals de 30 euros, de cadascun dels membres del Consell de Cent Lectors.

Segons ha explicat la portaveu de la comissió organitzadora del premi, Anna Ruiz, fins ara el premi era de 13.000 euros, però aquest any “l’editorial ha retallat i quedarà en 10.000 euros”. “Tot i així és un dels més ben dotats de Catalunya i que no ha desaparegut com altres”, ha afegit Ruiz.

Lectors en PDF

Tot i que la intenció ja estava present en l’edició anterior del premi, aquest 2012 és el definitiu per tenir alguns membres del jurat repartits arreu del món.

De moment ja tenen preparats dos grups d’entre vuit i deu persones cadascun, un de Barcelona i un altre de Tarragona. De fet, segons a explicat Pep Garcia, de la llibreria L’Odissea i membre de la comissió organitzadora del premi, “com a màxim, en aquesta primera experiència volem arribar a quatre grups per poder corregir els inconvenients que surtin”.

Una iniciativa que “teníem ganes d’estrenar”, ha dit Ruiz, i que es farà a través d’una xarxa social especial on un responsable de dinamitzar el grup demanarà l’opinió i resumirà les aportacions perquè quedin reflectides alhora d’escollir les obres seleccionades a cada fase. “Tindran el mateix pes que els grups presencials de tota la vida”, ha deixat clar Pep Garcia.

La portaveu de la comissió organitzadora del premi ha explicat, però, que la idea és ampliar-ho de cara a futures edicions i tenir més grups, “parlant amb la xarxa de biblioteques i amb els Casals Catalans d’arreu del món”, ha dit Ruiz.

La primera obra que ha arribat, que l’ha obert la comissió davant dels mitjans en la presentació de la convocatòria, es titula ‘L’illa bipolar’ i ja ha arribat amb un suport informàtic amb l’obra en versió digital per oferir-la al jurat virtual.

Font: www.penedesdiari.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *