L'Odissea al món

El Premi de Narrativa de l’Odissea obre el Consell de Cent Lectors al món via internet.

La primera setmana de juny s’acaba el termini de presentació d’originals al 13è Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea, que serà el primer en què, de manera incipient, començarà a obrir-se al món via internet, ja que de forma experimental alguns lectors podran participar en el debat des del ciberespai. La idea és que l’any que ve, la xarxa ja sigui un canal més per fer la selecció.
La llibreria l’Odissea convoca la 13a edició d’un premi literari que, com explica Carmel Carrillo, permetrà al premi “pujar a un tren on ja hi som tots”, com és el xarxa internet. L’objectiu d’aquest nou canal d’ús del premi és “incrementar el nombre de lectors sense anar en detriment del Consell de Cent Lectors”, és a dir, a banda dels grups de lectors que faran la criba de treballs que es presentin a concurs fins a seleccionar els finalistes, també hi haurà lectors d’altres zones que podran fer-hi les seves aportacions i votar des de qualsevol punt del món. Encara no està clara la fórmula, però les possibilitats són moltes: via correu electrònic, en fòrums, xats…

Això no serà enguany mateix però sí que de forma experimental ja hi haurà alguna primera experiència, que pugui servir per a l’any vinent. Carrillo explica que en paral·lel a aquest nou format que s’està gestant des de l’organització, han rebut sengles correus electrònics proposant crear grups de lectura a Barcelona i al Baix Penedès-Garraf. D’aquesta manera, es poden multiplicar el nombre de lectors que intervinguin en el debat i, és clar, també anirà en augment els ingressos organitzatius del premi. Actualment està dotat amb 13.000 euros, dels quals 6.000 els aporta l’editorial Proa (que publica també l’obra guanyadora), 4.000 l’Ajuntament de Vilafranca i 3.000 el Consell de Cent Lectors.

Anna Ruiz ha explicat que en els propers dos-tres anys una comissió anirà assumint cada cop major pes en l’organització del Premi, en detriment de la llibreria. També ha comunicat que encara hi ha places per cobrir en el Consell de Cent Lectors, quan falten poques setmanes perquè s’obri la primera fase de creació de grups i de lectures, per anar seleccionant les obres que passin a la segona fase.

De moment, s’ha creat la comissió ‘L’Odissea al món’, que s’encarregarà de posar a punt el salt del Premi a la xarxa, i també una segona comissió encarregada de gestionar l’organització del certamen. La coordinació de les dues comissions anirà a càrrec d’Anna Ruiz i de Susan Hursey.

Recordem que el Premi de l’Odissea té com a singularitat la seva transparència en la selecció d’obres. Lectors que es presenten voluntàriament, i que fan una aportació econòmica, participen en la lectura, debat i selecció d’obres finalistes en dues fases, de manera que al jurat “professional” tan sols li arriben les obres prèviament seleccionades. La tria de les obres finalistes es produirà al mes de setembre.

(Font: La Fura)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *