Jesús Lana guanya el 18è Premi El lector de l’Odissea amb la novel•la “La germana gran”

Jesús Lana és el guanyador del divuitè Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea, que s’ha lliurat aquest divendres al vespre a l’Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès. L’autor ha rebut els 10.000 euros amb que està dotat el certamen literari i veurà publicada la seva obra a l’editorial RBA-La Magrana la primavera de 2017.

La novel·la es va presentar al certamen amb el títol provisional La germana gran.

La germana gran

Una jove turista americana que acaba d’aterrar a Barcelona buscant les arrels d’una àvia catalana pateix el robatori d’un penjoll, una vella relíquia familiar. Sola i perduda a la ciutat, coneix un periodista a l’atur que s’ofereix —més o menys desinteressadament— a ajudar-la en la recerca. De seguida, però, començarà a descobrir-se que ni tot ni tothom és ben bé el que sembla.

Jesús Lana Voltà

En Jesús Lana va néixer a Martorell l’any 1966, on ha viscut tots aquests cinquanta anys, però no ha començat a escriure fins ben entrats els quaranta. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials i Actuari d’Assegurances per la Universitat de Barcelona, l’any 2012 decideix passar dels números a les lletres i s’inscriu a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

A partir d’aquí comença a publicar articles al setmanari martorellenc L’Informador; més endavant, es converteix també en col·laborador habitual del mitjà digital cultural Catorze i ara ha acabat la seva primera novel·la, La germana gran.

 

 

El 18è premi

La germana gran s’ha imposat als altres 33 originals que s’havien presentat al premi enguany. Durant l’estiu aquestes obres s’han sotmès a dues fases de lectura i selecció per part dels integrants del Consell de 100+ Lectors. A la final hi van arribar dues obres, de les que el jurat n’ha seleccionat la guanyadora.

El jurat final ha estat integrat pels lectors i membres del Consell de 100+ Lectors Carme Torras i Àngela Vidal, per Laura Tejada, guanyadora de l’edició anterior del Premi, Jordi Rourera, editor de RBA La Magrana, i els escriptors i traductors literaris, Jaume C. Pons Alorda, Laia Fàbregas i Ferran Ràfols.

Tret d’una edició que va quedar deserta, el Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea ha premiat fins ara quinze obres literàries, entre les que destaquen Un cop morta, de Laura Tejada, El temps de cada cosa, de Raquel Ricart, La ciutat dels àngels, d’Albert Mas-Griera, L’alè del búfal a l’hivern, de Neus Canyelles, que també va ser finalista del Premi Llibreter, Disseccions de Jordi de Manuel, Olives picants d’Anna Monreal o El cos deshabitat, d’Esperança Camps. I durant els quinze anys s’ha fet seguint la mateixa pauta: amb la participació de cent persones que llegeixen i seleccionen les obres, destacant així pel seu caràcter participatiu, democràtic i associatiu.

Els lectors, els protagonistes del premi

El premi de narrativa El lector de l’Odissea és un premi que trenca motlles dins el panorama literari català perquè atorga un paper actiu i decisiu als lectors, ja que són ells mateixos els responsables de seleccionar les obres finalistes, després de sotmetre els originals a un ampli i transparent procés de lectura i debat.

Però encara hi ha un altre aspecte que reforça el caràcter innovador i democràtic del certamen, que és l’aportació econòmica que fan els lectors, els quals participen en 3.000 dels 10.000 euros que s’atorguen a l’autor de l’obra guanyadora. La quantitat restant de la dotació és aportada per RBA La Magrana i l’Ajuntament de Vilafranca. El certamen també rep la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

El Lector de L’Odissea a RBA La Magrana

Des de la setzena edició, RBA La Magrana va assumir publicació de la novel·la guanyadora a la col·lecció Les ales esteses i part de la dotació del premi. Per primer cop, el disseny de la coberta va ser triat entre les propostes dels alumnes de l’Escola Municipal d’Art Arsenal.

 

3 thoughts on “Jesús Lana guanya el 18è Premi El lector de l’Odissea amb la novel•la “La germana gran”

  1. El Jesús és una persona molt treballadora,sensible i entranyable. Crec que és mereix molt aquest premi.
    Endavant Jesús,s’et obre un nou camí,gaudeix-ne mentre hi camines.

  2. Felicitats Jesus, si ja es una alegria estimar la literatura i escriure, el fet que et donin un premi d aquesta categoria t ha de fer molt feliç. Ja espero llegir la i ara a per la segona novel.la!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *